Vijetnam i Kambođa

Vijetnam i Kambođa

Program

VIJETNAM I KAMBODŽA

HANOI – HALONG – SAIGON (HOCHIMINH) – MEKONG DELTA – PHNOM PENH – SIEM REAP – ANGKOR WAT

Termin putovanja: 29.04. - 11.05.2018 / 10 noćenja

Kernite u obilazak Vijetnama koji se nalazi na Indokineskom poluotoku, na obali Južnog kineskog mora i Tajlandskog zaljeva. Graniči na sjeveru s Kinom, na zapadu s Laosom i na jugozapadu s Kambodžom.  Glavni grad je Hanoi s gotovo 6,5 milijuna stanovnika, a imat ćete priliku I obići ga…Uživat ćete također I u prelijepim Vijetnamskim plažama u Halong zeljevu. Pored Vijetnama obići ćete I Kambodžu sa njenim glavnim gradom Phnom Penh, čuvene hramove Siem Reap I Angkor Wat.

KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

1. dan | 29.04. | SARAJEVO – DOHA - HANOI

Sastanak putnika na sarajevskom aerodromu 90 minuta prije polijetanja aviona. Podjela putne dokumentacije od strane pratioca putovanja, te prijava na let za Dohu na liniji QR 294 i polijetanje aviona u 12:35 sati. Dolazak u Dohu predviđen je u 18:55 sati po lokalnom vremenu. Slobodno vrijeme na aerodromu do polijetanja za Hanoi u 20:25 sati.

2. dan | 30.04. | HANOI

Slijetanje u Hanoi u jutarnjim satima 07:25 sati. Sastanak sa predstavnikom lokalne agencije I transfer do hotela (check in oko podne). Navecer predlažemo fakultativnu večeru u Indijskom restoranu. Noćenje u hotelu.

3. dan | 01.05. | HANOI

Nakon doručka u hotelu u 9:00 sati odlazak na oilazak grada: Quan Thanh hram, Tran Quoc pagoda, hram Literature – prvi univerzitet Vijetnama. Poslijepodne obilazak Hoa Lo zatvora, Hoan Kiem jezera te nakon toga obilazak Ngoc Son hrama.Nakon obilaska prisustvovat cete I Water Pupet Show-u u Thang Long teatru. Water Pupet je tradicionalni show iz 11 stoljeća I potiče iz sela Vijetnama. Noćenje u hotelu.

4. dan | 02.05. | HANOI – HALONG ZALIV

Nakon doručka u hotelu u 8:00 sati polazak ka Halong zalivu -  područje koje je pod zaštitom UNESCO-a, zaljev u kojem se nalaze preko 2.000 vapnenačkih stijena te ga čine “osmim svjetskim čudom”. Dolazak u Halong Bay predviđen je u podnevnim satima. Ukrcaj na Embark Starlight Cruise (ili sličan) smještaj u kabine, piće dobrodošlice i početak krstarenja. Za vrijeme krstarenja biti će serviran ručak. U poslijepodnevnim satima posjetit ćemo veliku špilju te uživati u predivnom panoramskom pogledu na zaljev Halong.Nakon obilaska povratak na brod I uživanje u zalasku sunca dok ste u jacuzziu ili igrate golf. Mozete uzivati I u kuhanju zajedno sa kuharom broad. Navečer možete uživati u karaokama ili se odmarati u kabini. Noćenje na brodu

5. dan | 03.05. | HALONG ZALIV – HANOI – HOCHIMINH (SAIGON)

U ranim jutarnjim satima uživajte u izlasku sunca u Halong Bayu, mogućnost vježbanja Joge i Tai Chia.Nakon doručka slobodno vrijeme za uživanje na plaži do polaska nazad (u 12:00 sati) za Hanoi. U Hanoi-u idemo direktno na Noi Bai aerodrome na lokalni let za Hochiminh – nekadašnji glavni grad pod imenom Saigon. Po dolasku u Hochiminh sastanak sa lokalnim vodičem I transfer do hotela. Odmor I noćenje.

6.  dan | 04.05. | HOCHIMINH – MEKONG DELTA - HOCHIMINH

Nakon doručka, predlažemo odlazak na Deltu Mekonga te razgled grada uz pratnju lokalnog vodiča.Vožnja po rijeci s pogledom na brojne rukavce i kanale rijeke Mekong. Posjetit ćemo lokalno seosko imanje na kojem se nalazi farma krokodila, te mali pogon za izradu proizvoda od kokosa. Imat ćemo priliku probati tropsko sezonsko voće, tradicionalni čaj, te uživati u lokalnoj muzici.  Pri povratku u Hochiminh stat cemo u bonsai vru My Tho. Povratak I noćenje u hotelu.

7. dan | 05.05.| HOCHIMINH – CU CHI TUNELI

Nakon doručka predlažemo odlazak na seosku stranu Vietnama  obilaskom  Cu Chi tunela - izgradjenih kada je počeo Vijetnamski rat između sjevera i juga. Ova zamršena mreža tunela prvo je bila izgrađena kako bi zaštitili otpora Viet Minh snaga i francuskog bombardiranja, a kasnije je korištena od strane Viet Cong kao strateška baza zbog blizine južnog dijela Ho chi minha.U tunelima su smještene škole, bolnice, kuhinje i vojne ratne sobe. Vijetnamski Vlada sačuvala je oko 75 km tunela kao memorijalni park. Povratak u Hochiminh u poslijepodnevnim satima I po povratku obilazak grada: Palača ponovnog ujedinjenja, prethodno poznata kao predsjednička palača, pogled na službenu Južnu vijetnamsku predaju na 30. aprila 1975. Slijedi posjeta katedrale Notre Dame i Glavne pošte, dva primjera francuske kolonijalne arhitekture. U večernjim satima slobodno vrijeme za posjetu Ben Thanh marketa, gdje možete vježbati svoje vještine pregovaranja za suvenire, odjeću i začine. Povratak u hotel. Noćenje u Hochiminh-u.

8. dan | 06.05. | HOCHIMINH – SIEM REAP

Nakon doručka odjava iz hotel ate transfer na aerodrome radi lokalnog leta za  Siem Reapa: turističko mjesto koje se nalazi uz veličanstveni „grad hramova“ Angkor Wat, dolazak je predviđen u podnevnim satima. Prijava i smještaj u hotel. Nakon kraćeg odmora odlazak na vožnju brodom na Tonle Sap jezeru – ovo je najveće stalno jezero u jugoistočnoj Aziji. Vidjet ćemo I plutajuće selo sa plutajućim školama, policijskom stanicom itd. Povratak u hotel I noćenje u Siem Reap.

9. dan | 07.05. | SIEM REAP – ANGKOR WAT HRAMOVI

Nakon doručka predlažemo razgled Angkor Wata, remek-djela kmerske arhitekture – jednog od najfascinantnijih i najvećih vjerskih spomenika na svijetu, smještenog usred kambodžanske džungle. Angkor Wat je najznačajniji simbol Kambodže i nalazi se na državnoj zastavi. Sagrađen je u periodu između 9. i 13. stoljeća kao mauzolej kralju Suryavarmanu II, a više od hiljadu do sada otkrivenih hramova prostire se na prostoru od  42 kvadratna kilometra. Ulazak u nekadašnji kraljevski grad Angkor Thom s kompleksom budističkih hramova kroz prekrasna Južna vrata. Slijedi razgled veličanstvenog hrama Bayon ukrašenog sa 200 gigantskih likova misterioznih izraza lica i zagonetnih osmijeha, potom odlazak do „palače raja“ Baphoun, visoke stepenaste piramide Phimeanakas, takozvane «terase slonova» koja je služila za kraljeve audijencije, a naziv je dobila po reljefima slonova koji se nalaze na njezinom istočnom dijelu. Poslijepodne razgled Angkor Wata. Na kraju dana moći ćete uživati u očaravajućem zalasku sunca sa vrha Pre Rup hrama. Povratak u hotel. Noćenje u Siam Reap.

10. dan | 08.05. | SIEM REAP

Nakon doručka u hotelu. Iako je Siam Reap relativno mali grad, apsolutno je prilagođen turistima i u njemu ćete naći mnoštvo barova, restorana i

prodavnica. Ovaj dan je rezervisan za istrazivanje Siem Reap-a. Obići ćemo:Banteay Srey I Banteay Samre hramove, Ta prohm, Neak Pean fontanu…U večernjim satima predlažemo fakultativni odlazak na specijalnu večeru  sa Khmer Apsara plesnim show-om. Povratak u hotel. Noćenje u Siam Reap.

11. dan | 09.05. | SIEM REAP – PHNOM PENH

Nakon doručka  odjava iz hotela te transfer na aerodrome radi lokalnog leta za Phnom Penh – glavni grad Kambodže. Po slijetanju sastanak sa lokalnim vodičem I transfer do hotela. U poslijepodnevnim satima obilazak grada: Nacionalni muzej, Zlatna palača I Srebrna pagoda, Wat Phom hram…Povratak u hotel. Noćenje.

12. dan | 10.05. |  PHNOM PENH - DOHA

Nakon doručka obilazak Choeung Ek memorijalnog centra gdje je stupa napravljena od 8000 ljudskih lobanja koje obiljezavaju ubijanja koja su se desila u period izmedju 1975 i 1979 godine. Posjetit ćemo I muzej genocida Toul Sleng. Nakon obilaska slobodno vrijeme do transfera na aerodrome radi leta QR 971 za Dohu u 17:15 sati po lokalnom vremenu. Slijetanje u dohu u 23:20 sati.

13. dan | 11.05. |  DOHA - SARAJEVO

Nastavak leta za Sarajevo u 06:35 sati. Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 11:35 sati.

Dodatne informacije

ARANŽMAN OBUHVATA:

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo  – Doha – Hanoi – Phnom Penh –  Doha – Sarajevo
 • Lokalne letove sa taxama (Hanoi – Hochimin – Siem Reap – Phnom Penh sa Vietnam Airline I Angkor Air)
 • Smještaj u hotelima 3*  na bazi noćenja sa doručkom u 1/2 sobama
 • Svi transferi prema programu
 • Svi izleti prema programu sa ulaznicama
 • Pratioca putovanja na engleskom jeziku od strane lokalne agencije
 • Pratioca putovanja iz Relax Toursa (uz minimalno 20 putnika)
 • Troškovi organizacije putovanja

ARANŽMAN NE OBUHVATA: 

 • Putničko zdravstveno osiguranje           
 • Aerodromske takse  cca 590 KM - (iznos promjenjiv do dana izdavanja avio karata) 
 • Doplatu za 1/1 sobu
 • Toškove vize za Vijetnam i Kambodzu – viza se dobiju po ulasku u zemlju i kosta ca 180 KM po osobi – obje – iznos je promjenjiv do dana ulaska u zemlju i ovisi o lokalnim pravilima.

NAPOMENA:

Relax Tours zadržava pravo izmjene cijene u slučaju izmjene kalkulativnih elemenata. Kalkulacija rađena na bazi minimalno 20 uplata. Kalkulacija je rađena na bazi odnosa kursa: 1 USD = 1, 80 KM. Agencija zadržava pravo otkaza putovanja 5 dana prije polaska, ukoliko ne bude dovoljan broj prijavljenih putnika. Agencija ne odgovara za bilo kakvo kašnjenje ili otkazivanje letova, ili gubljenje osobnog/ličnog prtljaga. Svaki putnik mora imati uplaćeno putničko zdravstveno osiguranje (vlastito ili uplaćeno putem agencije) bez obzira da li podliježe procesu viziranja BH pasoša ili ne. Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odustajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Cijene su validne za žiralno i gotovinsko plaćanje. Prijevoznik Qatar Airways + lokalna aviokompanije. SA PRVOM UPLATOM PRIHVATATE OPĆE USLOVE PUTOVANJA TURISTIČKE AGENCIJE RELAX TOURS. CIJENE SU VALIDNE ZA ŽIRALNO I GOTOVINSKO PLAĆANJE. Kategorizacija hotela je različita od države do države:  navedena kategorizacija je po standardima država koje se obilaze.

STORNIRANJE PUTOVANJA:

Za otkaz 45 - 30 dana prije polaska: 30% storno troškova; za 30 -  0 dana prije polaska: dana prije polaska zadržava se puni iznos.

Uslovi putovanja

Uvodna napomena

Ove upute i uslovi rezervacije i kupovine turističkih aranžmana sastavni su dio Ugovora odnosno vouchera koji su sklopljeni između Relax Tours-a i putnika/ugovaratelja putovanja koji se prijavljuje za turistički aranžman.

1. Prijave i ugovaranje

Putnik se za putovanje koje organizira turistička agencija Relax Tours može prijaviti u svim poslovnicama Relax Tours-a, telefonom, faksom i drugim sredstvima daljinske komunikacije te kod drugih ovlaštenih agenata. Potpisi- vanjem ugovora, vouchera ili prijavnice, odnosno diktiranjem broja svoje kreditne kartice kod kupovine usluga putem sredstava daljinske komunikacije, putnik u cijelosti prihvaća ove Uslove rezervacije putovanja koje je prethodno pažljivo proučio. Prilikom prijave, a u svrhu rezervacije odabrane usluge, putnik uplaćuje 30% cijene aranžmana (po osobi) osim ako u programu nije drugačije navedeno. Razlika do pune cijene aranžmana uplaćuje se najkasnije 15 dana prije početka putovanja osim ako u programu nije drugačije navedeno (izuzetak je plaćanje na rate).

2. Cijena i sadržaj aranžmana

Cijena aranžmana (ukoliko na programu putovanja nije drugačije navedeno) u pravilu uključuje: usluge prevoza, hotelske usluge i organizaciju putovanja. Ukoliko je navedeno u programu putovanja, cijena može sadržavati i aerodromske takse zračnih luka te troškove stručnog i lokalnog vođenja. Cijena aranžmana ne uključuje (osim ako nije drugačije dogovoreno):

 • Fakultativne (neobavezne) izlete i posjete,
 • Moguće troškove pribavljanja i izdavanja viza
 • Ulaznice za objekte koji se posjećuju.

Sve vrste posebnih usluga (jednokrevetna soba, posebna prehrana i sl.) putnik sam plaća i dužan ih je naručiti prilikom prijave putovanja. Ukoliko putnik traži posebnu uslugu za vrijeme putovanja, plaća je na licu mjesta vodiču ili predstavniku Agencije, u valuti zemlje u kojoj se nalazi.

3. Pravo na povišenje cijene i pravo na otkaz zbog povišenja cijena

Cijene svih putovanja temeljene su na odnosu vrijednosti Konvertibilne Marke (KM)  i stranih valuta. Relax Tours može zahtijevati povećanje ugovorene cijene ukoliko je nakon dana sklapanja ugovora došlo do:

 • promjene valutnih kurseva u odnosu na dan objavljivanja programa,
 • promjena troškova prevoza (goriva, cestarina i sl.),
 • promjene tarifa hotelijera i prijevoznika. Relax Tours može o promjeni cijene putnika obavijestiti pismeno ili usmeno.

Putnik može otkazati putovanje bez troška otkaza ako dođe do povišenja cijene više od 10% u odnosu na ugovorenu i to najkasnije u roku od 48 sati od primljene pismene obavijesti. Ne otkaže li putnik lično dolaskom na prodajno mjesto Relax Tours-a ili pismenim putem u navedenom roku, smatra se da je saglasan s promjenom cijene. U slučaju otkaza putovanja zbog povećanja cijene većeg od 10% putnik/ugovaratelj putovanja nema pravo na naknadu štete. Putnik se obvezuje prihvatiti povećanje cijene do 10%. Objavljene cijene rezultat su ugovora Relax Tours-a s partnerima i ne moraju odgovarati cijenama istaknutim na licu mjesta u destinaciji u kojoj putnik boravi.

4. Popusti za djecu i druge pogodnosti

Molimo da obratite pozornost na popuste za djecu, kao i na ostale pogodnosti koje su posebno prikazane kod opisa aranžmana.

5. Putna dokumentacija

Putna dokumentacija podrazumijeva:

a). za aranžman uz vlastiti prevoz: original voucher i eventualne pismene obavijesti,

b). za aranžman autobusom: original voucher i program putovanja,

c). za aranžman avionom: original voucher, program putovanja i avio kartu (elektronska forma).

6. Kategorizacija i opis usluga

Ponuđeni smještajni kapaciteti u Relax Tours-ovim programima opisani su prema službenoj kategorizaciji dotične zemlje važećoj u trenutku izdavanja programa. Prehrana, komfor kao i druge usluge u ponudi hotela/ apartmana pod nadzorom su mjesnih turističkih uprava, a standardi smještaja i usluga su različiti i nisu usporedivi.

Relax Tours ne preuzima odgovornost za usmenu ili pismenu informaciju koja nije u skladu s opisom usluga i objekata u objavljenim programima, a koja je dobivena od strane treće osobe.

7. Smještaj u sobe/apartmane

Raspored sobe/apartmana određuje recepcija u mjestu boravka. Ukoliko putnik nije izričito ugovorio sobu/ apartman posebnih oblika, prihvatit će bilo koju službeno registriranu smještajnu jedinicu za izdavanje u pojedinom objektu opisanom u katalogu i cjeniku.  Smještaj u sobi najčešće nije mogućprije 16 sati na dan početka korištenja usluge, a isti se najčešće moraju napustiti do 10 sati na dan završetka korištenja usluga.  Dolaske iza 20 sati nužno je najaviti unaprijed, osim ako nije drugačije naznačeno. Boravak kućnih ljubimaca dozvoljen je u pojedinačnim slučajevima uz obaveznu doplatu.

8. Odustajanje od putovanja

Ukoliko putnik otkaže aranžman Relax Tours od ukupne cijene aranžmana zadržava:

 • do 30 dana prije polaska 10% cijene aranžmana a najmanje 40 KM
 • 29 - 22 dana prije polaska 25% cijene aranžmana
 • 21 - 15 dana prije polaska 40% cijene aranžmana
 • 14 - 8 dana prije polaska 80% cijene aranžmana
 • 7 – 0 dana prije polaska 100% cijene aranžmana
 • nakon polaska 100% cijene aranžmana

Navedeni troškovi otkaza primjenjuju se i na promjene datuma polaska ili smještajnog objekta, odnosno tipa sobe/apartmana kao i na sve druge bitne promjene. Eventualna drugačija otkazna skala od navedene nalazi se u programu i katalogu na koji se ta skala odnosi.  Ako putnik koji otkaže putovanje nađe novog korisnika iste rezervacije, a koji ispunjava sve predviđene uslove Relax Tours zaračunava samo troškove uzrokovane zamjenom.

Kod otkazivanja svih aranžmana ne isplaćuje se trošak nabave vize/a ni putnih isprava.  U slučaju da putnik otkaže ili skrati putovanje zbog vremenskih uvjeta, Relax Tours će primijeniti gore navedenu skalu, a naknadne reklamacije neće uvažiti.

9. Osiguranje od rizika otkaza

Ukoliko putnik prilikom prijave za putovanje predviđa da bi zbog nepredviđenih okolnosti (bolesti, povrede...) morao otkazati putovanje, a u cilju izbjegavanja troškova odu- stajanja, tada može uplatiti osiguranje od otkaza. Osiguranje od otkaza naplaćuje se prilikom sklapanja Ugovora te ga nije moguće uplatiti naknadno. Premija osiguranja izračunava se zavisno o vrijednosti putovanja, a prema cjeniku osigu- ravajućeg društva. Nepredviđene okolnosti kao razlog za otkaz putovanja određuje svako osiguravajuće društvo u skladu sa svojim uslovima.

U slučaju otkazivanja aranžmana ne vraća se iznos uplaćene premije za osiguranje od otkaza. Također se pri otkazivanju aranžmana ne isplaćuje trošak nabavke viza, unatočtome što putnik ima uplaćeno osiguranje od otkaza. Ukoliko putnik nema plaćeno osiguranje od otkaza, a mora otkazati putovanje zbog navedenih nepredviđenih okolnosti Relax Tours zadržava pravo isplate prema pravilima navedenim u tački 8. Ostali uslovi osiguranja nalaze se uz policu osiguranja.

10. Osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje osoba za vrijeme puta i boravka u inostranstvu

Cijene putovanja ne uključuju osiguranje od rizika nesretnog slučaja i bolesti na putovanju, osiguranje od oštećenja i gubitka prtljage kao i  zdravstveno osiguranje. Potpisivanjem ovog Ugovora o putovanju, smatra se da su putnicima ponuđena i preporučena dodatna osiguranja navedena u prethodnom stavku.  U slučaju da putnik zahtijeva navedena osiguranja, ona se mogu ugovoriti direktno kod jednoga od osiguravatelja ili kod Relax Tours-a, pri čemu Relax Tours djeluje samo kao posrednik.  Preporučujemo pažljivo proučiti uslove osiguranja prije kupovine.

11. Otkaz putovanja od strane Relax Tours-a ili promjena programa

Ukoliko se ne prijavi dovoljan broj putnika, Relax Tours zadržava pravo otkaza putovanja, ali najkasnije 5 dana prije početka putovanja. Najmanji broj putnika potreban za izvršenje pojedinog putovanja posebno je naznačen kod svakog programa/aranžmana. Relax Tours zadržava pravo potpune i djelimične promjene programa putovanja ukoliko prije početka putovanja nastupe izvanredne okolnosti koje nije bilo moguće predvidjeti ili izbjeći.

Relax Tours zadržava pravo promjene dana ili sata polaska zbog izmjena reda letenja ili nastupanja nepredviđenih okolnosti, kao i pravo izmjene pravca putovanja ukoliko se promjene uslovi putovanja, kao što su neki od njih: promije-njen red letenja, sigurnosna situacija u zemlji, vremenske (ne) prilike i to bez isplate odštete, a prema važećim propisima u međunarodnom saobraćaju. Ukoliko Relax Tours otkaže putovanje, putnik ima pravo na isplatu uplaćenog iznosa u cijelosti, ali ne i na naknadu štete.

12. Putne isprave

Putnici su obvezni posjedovati važeće lične putne isprave. Nevažeće isprave, koje imaju za posljedicu odustajanje od putovanja, ne proizvode nikakve štetne posljedice za Relax Tours, a ukoliko bi zbog takvog propusta putnika Relax Tours pretrpio dodatnu štetu, putnik je dužan istu nadoknaditi. Ukoliko za vrijeme putovanja dođe do gubitka ili krađe putnih isprava, troškove izdavanja novih isprava snosi sam putnik.  Relax Tours-ov vodičće pomoći putniku u slučaju gore navedene situacije, ali pritom vodeći računa o normalnom odvijanju programa. Ako je za neko putovanje potrebna viza, Relax Tours može posredovati u pribavljanju iste uz posebnu doplatu.

Relax Tours nije odgovoran za odluke carinskih i policijskih i drugih državnih tijela kojima se putniku ne dozvoljava ulazak u pojedinu zemlju.

13. Devizni i carinski propisi

Putnici su dužni pridržavati se deviznih i carinskih propisa, kao i zakona i drugih podzakonskih propisa Bosne i Hercegovine i drugih zemalja kroz koje prolaze i u kojima borave. U slučaju nemogućnosti nastavka putovanja radi kršenja propisa od strane putnika, sve nastale troškove snosi sam prekršitelj.

14. Zdravstveni propisi

Putovanja u neke zemlje zahtijevaju obvezna cijepljenja protiv nekih bolesti. Prilikom putovanja u te zemlje putnik je obvezan posjedovati potvrde i dokumente o cijepljenju.

15. Prtljaga

Prevoz prtljage avionom je besplatan do kilaže koju određuje avio prevoznik. Višak prtljage putnik plaća prema važećim cijenama avio prevoznika. Djeca bez obzira na dob nemaju pravo na besplatan prevoz prtljage u zračnom prevozu.  Kod prevoza autobusom putnik može ponijeti 2 komada lične prtljage.  Putnici su dužni voditi brigu o svojim stvarima unijetim u kabinu autobusa, te su ih prilikom svakog napuštanja istog dužni ponijeti sa sobom. U protivnom, putnici sami snose odgovornost za krađu, gubitak ili oštećenje stvari ostavljenih u kabini autobusa bez njihovog nadzora.

16. Reklamacije

U slučaju nepotpuno ili nekvalitetno izvršene usluge iz ugovorenog aranžmana putnik može pokrenuti žalbeni postupak radi uklanjanja uočenih nepravilnosti propisan ovim Općim uslovima. Odmah po uočenom propustu na samome mjestu pružanja usluge Putnik reklamira neodgovarajuću uslugu kod predstavnika Relax Tours-a u njegovoj prisutnosti i/ili kod izvršitelja usluga. Putnik je dužan sarađivati s predstavnikom Relax Tours-a i izvršiteljem usluga u dobroj namjeri da se uklone uzroci reklamacije. Ako Putnik ne prihvati na samome mjestu ponuđeno rješenje reklamacije koje odgovara ugovorenoj usluzi, Relax Tours ne mora uvažiti naknadnu Ugovarateljevu ili Putnikovu reklamaciju. Ako uzrok reklamacije nije otklonjen, ili Putnik s ponuđenim rješenjem nije zadovo-ljan, isti s predstavnikom Relax Tours-a i/ili izvršitelja usluga o tome sastavlja pisanu potvrdu koji potpisuju sve prisutne stranke i zadržavaju za sebe po jedan primjerak ove potvrde. Ukoliko predstavnik Relax Tours-a i/ ili izvršitelja usluga odbije sastaviti ili potpisati takvu potvrdu, Putnik može sam sastaviti odgovarajuću izjavu koju moraju potpisati vjerodostojni svjedoci koji će kasnije biti dostupni Relax Tours-u i/ili izvršitelju usluga. Najkasnije 8 dana po povratku s puta, Ugovaratelj predaje pisani prigovor u prodajnom mjestu gdje je uplatio aranžman. Uz prigovor se prilaže pisana potvrda reklamacije i eventualni računi za dodatne troškove. Ugovaratelj je dužan navode prigovora obrazložiti i predočiti odgovarajuće dokaze. Relax Tours će rješavati samo potpuno dokumentirane prigovore koje primi u navedenom roku od 8 dana i donijeti pisanu odluku na prigovor Ugovaratelja u roku od 15 dana od primitka prigovora iz prodajnog mjesta. Relax Tours može odgoditi rok rješavanja prigovora za još 15 dana zbog prikupljanja informacija i provjere navoda prigovora kod davatelja usluge. Dok Relax Tours ne donese odluku, a ukupno najviše 30 dana od ulaganja pisanog prigovora, Ugovaratelj i Putnik se odriču posredovanja bilo koje druge institucije ili sudske ustanove te se odriču davanja informacija u javna oglašavanja i medije. Isto tako, u navedenom periodu od 30 dana Ugovaratelj i Putnik se odriču prava na tužbu. Razmjerno sniženje cijene po prigovoru može doseći: iznos neiskorištenog dijela usluga, razliku u cijeni zbog niže kategorije smještajnih i drugih kapaciteta od ugovorenih, a naknada štete nastale neispunjenjem, djelimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obveza ograničena je na iznos cijene aranžmana. Ovime se isključuje pravo Ugovaratelja i Putnika na naknadu idealne štete, osim u slučaju da je ista osigurana kod osiguravajuće kuće koja istu štetu i pokriva.

17. Obveze Relax Tours-a

Relax Tours je dužan brinuti se o izvršenju usluga, kao i o izboru davatelja usluga, pažnjom dobrog djelatnika te brinuti o pravima i interesima putnika u skladu dobrim običajima u turizmu.  Relax Tours je dužan putniku pružiti sve ugovorene usluge za pojedini aranžman te dati odgovore zbog eventualnog neizvršenja usluga ili dijela usluga. Relax Tours će sve navedene obveze iz svojih programa izvesti u potpunosti i na opisani način, osim u slučaju "više" sile ili promijenjenih okolnosti. Ako bude moguće Relax Tours će u takvim slučajevima ponuditi zamjensko rješenje. Relax Tours nije dužan pružati usluge van ovih Uslova. Relax Tours ne odgovara za eventualne štamparske greške.

18. Obveze putnika

Putnik je dužan brinuti se da lično ispuni uslove predviđene propisima Bosne i Hercegovine i zemlje kroz koju ili u koju putuje, te da se pridržava kućnog reda u hotelskim i drugim objektima i da surađuje s predstavnikom organizatora i davateljima usluga. Putnik sam odgovara za štetu koju prouzrokuje, a posebno za štetu koja je nastala kao posljedica nepoštivanja ugovora i ovih općih uslova. Štetu koju je prouzrokovao, putnik će snositi odmah na recepciji hotela i na drugom mjestu određenom od fizičke ili pravne osobe kojoj je štetu nanio.

19. Zaštita ličnih podataka

Putnik lične podatke daje dobrovoljno. Lični podaci putnika potrebni su u procesu realizacije tražene usluge. Isti će se koristiti i za daljnju međusobnu komunikaciju. Relax Tours se obvezuje da neće lične podatke putnika iznijeti iz zemlje ili dati trećoj osobi, osim u svrhu realizacije tražene usluge. Iznimka od davanja ličnih podataka trećim osobama odnosi se na ugovaranje osiguranja od rizika otkaza i osiguranja od posljedica nesretnog slučaja i bolesti, osiguranje od rizika oštećenja i gubitka prtljage i zdravstveno osiguranje za vrijeme puta i boravka u inostranstvu. Ukoliko putnik zaključi policu osiguranja lični podaci proslijediti će se osiguravajućem društvu.  Lični podaci putnika čuvati će se u bazi podataka, u skladu sa odlukom Uprave o načinu prikupljanja, obrade i čuvanja ličnih podataka.  Stranka daje privolu da se njeni lični podaci mogu koristiti u svrhu marketinških akcija Relax Tours-a.

Završne odredbe

Ovi opći Uslovi putovanja predstavljaju Ugovor koji putnik sklapa s Relax Tours-om, odnosno s ovlaštenom turističkom agencijom u kojoj se prijavio za putovanje u organizaciji Relax Tours-a. Moguća/predviđena odstupanja od ovih Uslova, moraju biti navedena uz tekst programa putovanja, ukoliko se radi o turoperatorima - inostranim organizatorima putovanja. Potpisivanjem  ovog ugovora putnik u cijelosti prihvaća program i uslove putovanja. Ovo izdanje uslova putovanja isključuje sva ranija izdanja.

Cijena      

CIJENA ARANŽMANA:

HOTELI 3 * CIJENA ZA REZERVACIJE
DO 10.03.
CIJENA ZA REZERVACIJE
NAKON 11.03.
Minimalno 20 prijava 3.500 KM 3.600 KM
Minimalno 15 prijava 3.600 KM 3.700 KM
Minimalno 10 prijava 3.700 KM 3.800 KM

Poslovnica I

Terezije bb
Tel: +387 33 270 060
Fax: +387 33 270 061

Poslovnica II

Zelenih Beretki 22
Tel: +387 33 263 330
Fax: +387 33 263 331

Direkcija

Alekse Šantića 5
Tel: +387 33 263 190
Fax: +387 33 551 400

Newsletter

Unesite vašu e-mail adresu i prijavite se na newsletter